Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Haderslev Åbent Sikkerhedspolitisk Topmøde

4. maj - 15:00 - 19:00

Gratis

Danmark udviste umiddelbart før påske russiske diplomater i et fælles træk med en række allierede i solidaritet med Storbritannien efter nervegift attentatforsøget på den tidligere dobbelt agent, Sergej Skripal, i Salisbury i England i marts 2018. Blandt andet Maersk-gruppen led i 2017 et milliardtab på et cyberangreb, der var vendt mod Ukraine. Vi oplever i disse år også forfærdelige humanitære katastrofer i form af civile tab i blandt andet Syrien og flygtningestrømme, der i årtier ikke har været større.

Terrorangreb mod civile i europæiske storbyer er blevet en del af hverdagens frygt.

2018 er 100-året for 1. verdenskrigs afslutning og vi har et Europa, der også i dag er udfordret på mange fronter.

Haderslev Kommune inviterer for andet år i træk til ”Haderslev Åbent Sikkerhedspolitisk Topmøde”, hvor vi sætter lup på de aktuelle, sikkerhedspolitiske udfordringer i vores region – Nordeuropa og Østersøregionen. I fire timer vil publikum, eksperter og politikere diskutere og få indsigt i de aktuelle udfordringer og bud på svar herpå.

Prominente hovedtalere

Den danske hovedtale holdes af Forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, der netop har indgået et 6-årigt forsvarsforlig med Folketingets partier, der giver Forsvaret et substantielt løft i kroner og ører – vi ruster med andre ord op.

Den forhenværende britiske Udenrigs- og Forsvarsminister, Sir Malcolm Rifkind, bliver international hovedtaler til dette års ’Haderslev Åbent Sikkerhedspolitiske Topmøde’. Sir Malcolm Rifkind vil give sit perspektiv på det aktuelt forværrede forhold mellem Rusland og Storbritannien, og hvordan vi i Nordsø- og Østersøregionen skal forholde os til de sikkerhedspolitiske udfordringer, der møder os.

Politikere og eksperter

Endvidere består Topmødet af et kompetent ekspertpanel med dekan Ole Kværnø fra Forsvarsakademiet, Flemming Splidsboel Hansen, Dansk Institut for Internationale Studier, der er ekspert i russisk udenrigspolitik samt cyberkrig og Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør i Tyskland og tidl. ambassadør i Kina og USA vil give sin analyse af, hvor Europa og verden er på vej hen, og hvilke udfordringer, det stiller Danmark i.

Internationalt bidrager tyske Juulia Barthel, Rober Bosch Center, med et tysk perspektiv på analyserne.

Topmødet rundes af med en engageret politisk paneldebat med forsvars- og udenrigsordførere fra Folketingets partier – fra Sydjylland deltager blandt andet forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S), forsvarsordfører Marie Krarup (DF) og udenrigs- og forsvarsordfører Henrik Dahl (LA).

Program:

15.00-15.05: Åbning af folkeligt forsvars- og udenrigspolitisk topmøde i Haderslev v/ borgmester H.P. Geil

15.05-15.30: Indlæg ved Sir Malcolm Rifkind, britisk konservativ politiker, der bl.a. har været Udenrigs- og Forsvarsminister og Viceminister for EU-anliggende

15.30-16.45: Østersø- og Nordsøregionen – sikkerhedsudfordringerne 100 år efter afslutningen af 1. verdenskrig

I sektionen om den sikkerhedspolitiske situation i Østersø- og Nordsøregionen, vil der være fokus på de sikkerhedspolitiske udfordringer, regionen står overfor, samt hvilke svar der gives fra Danmark og vore allierede. Desuden behandles de perspektiver, der tegner sig for regionalt samarbejde om sikkerhed også.

Ekspertsektionen skal ikke kun fortælle om trusselsbilledet, men også kortlægge, hvilke initiativer der er taget – og hvilke vi bør tage i fremtiden. Fokusset bliver i høj grad lagt på de forskellige landes roller og deres samarbejder.

Oplægsholdere:

Ole Kværnø, dekan, Forsvarsakademiet. Ole Kværnø vil adressere de øgede spændinger og den forværrede sikkerhedssituation i Østersøregionen.

Ms. Juulia Barthel (Tyskland), program officer, Robert Bosch Center for Central and Eastern Europe, Russia and Central Asia. Ms. Juulia Barthel vil give et tysk perspektiv på Tysklands tilgang til Rusland og bidrage med en indsigt i, hvordan spændingerne kan reduceres.

Flemming Splidsboel, seniorforsker, DIIS. Flemming Splidsboel vil fokusere på nye typer af krigsførelse som f.eks. brugen af misinformation og cyber.

Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør i Tyskland og tidl. ambassadør i Kina og USA vil give sin analyse af, hvor Europa og verden er på vej hen, og hvilke udfordringer, det stiller Danmark i.

16.45-17.00: Pause

17.00-17.30: Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen

17.30-18.45: Politisk paneldebat om regionens sikkerhedspolitiske udfordringer, Danmarks rolle og mulighederne for samarbejde om sikkerhed

Den politiske paneldebat vil have fokus på, hvad der nu skal ske, hvor vi står med et nyt 6-årigt forsvarsforlig, der giver et markant løft til forsvarsbudgettet – hvor skal vi sætte ind? Hvad er vigtigst?

Den politiske paneldebat vil have deltagelse fra forsvars- og udenrigsordførere fra Folketingets partier – fra Sydjylland deltager blandt andet forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S), forsvarsordfører Marie Krarup (DF) og udenrigs- og forsvarsordfører Henrik Dahl (LA)

Der er gratis adgang til topmødet. Men af hensyn til det praktiske omkring arrangementet, er det nødvendigt at få en billet.

Hent en billet her

Detaljer

Dato:
4. maj
Tidspunkt:
15:00 - 19:00
Pris:
Gratis
Hjemmeside:
https://www.place2book.com/da/choose_ticket_sales_workflow?seccode=c9e9d779ea

Sted

Kulturhus Harmonien
Gåskærgade 19
Haderslev, 6100 Danmark
+ Google Map