Forsvarsminister Trine Bramsens tale

(Det talte ord gælder)

Denne aften er en historisk aften. For 75 år siden sad danske familier i mørket – bag nedrullede mørklægningsgardiner – og lyttede til radioen. Her kom budskabet om, at Nazisternes styrker i Holland, i Nordvesttyskland og i Danmark havde overgivet sig.

Glæden var stor. I fem lange år havde en sort skygge af uvished og utryghed hængt over vores samfund. Meget af det, som vi forbinder med de danske værdier – og som Danmark også dengang hvilede på – var skåret væk. Retten til at ytre sig. Retssamfundet. De festlige aftener sammen med venner. Trygheden.

Denne aften blev det igen forår i Danmark. Med undtagelse af Bornholm. Som de sovjetiske soldater først forlod året efter. Men i resten af Danmark var det afslutningen på de fem mørke år, der startede den 9. april 1940 tidligt om morgenen.

En morgen i april, som har særlig betydning her i Sønderjylland. Det var her vores soldater tog kampen op med sparsomt og umoderne udstyr. De kæmpede mod en massiv overmagt. Først syd for byen, men også i Haderslev og her ved kasernen. Det var her fire soldater mistede livet. Frode, Niels, Oluf og Hans Christian.

Og de tre civile i Haderslev, der døde den dag: Helmuth, Hans og Eduard, 16 soldater døde den 9. april 1940. Vi skylder dem vores største respekt. De er i vores tanker.

75 år er lang tid. Men det er også kort tid. Lang tid, fordi vores danske forsvar er et helt andet sted i dag end dengang. De kommende år vil det blive styrket yderligere. Ikke mindst her i Sønderjylland, hvor de nye og meget vigtige kampfly får til huse. Og det Slesvigske fodregiment, der igen er vakt til live, og som vil blive en central kapacitet i det danske forsvar. Og ude i verden arbejder Danmark tæt sammen med vores allierede. Ikke mindst i NATO, som er vores stærkeste garant for sikkerhed. Det samarbejde er af væsentlig betydning for vores land.

Men 75 år er også kort tid. For truslerne er stadig derude – i disse år bliver de desværre ikke mindre eller færre. Og vi må aldrig tage vores frihed og tryghed for givet. Netop derfor skal vi lære af historien. Netop derfor skal vi huske hvor stor og vigtig en markering befrielsen er. Netop derfor er det vigtigt, at vi har et stærkt dansk Forsvar.

Jeg er stolt over at være minister for det danske forsvar. Et forsvar der bliver større og stærkere i disse år. Og med god grund. Den aktuelle corona-krisen har vist, at Forsvaret sammen med Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen spiller en nøglerolle i samfundets beredskab. Samtidig med at vi fortsat bemander vigtige missioner ude omkring i verden. Der skaber stabilitet. Og passer på Danmark.

Jeg vil gerne sende en stor og oprigtig tak til alle jer, der er med til at understøtte det danske forsvar. Det gælder dig som soldat og medarbejder. Det gælder dig som familiemedlem. Dig som nabo til forsvaret. Og det gælder de der politisk er med til at prioritere vigtigheden af forsvars- og sikkerhedspolitik.

I dag markerer vi friheden og freden. Helt som de gjorde for 75 år siden. Der er en pris, hvis ikke vi passer godt på Danmark. Derfor må vi aldrig tage det danske forsvar for givet. Vi må aldrig tage friheden og freden for givet.

I respekt for de der kæmpede og kæmper.

Tak for ordet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *