Haderslev Kommune har et særligt forhold til Befrielsen, da kampene mod tyskerne i Haderslev var de sidste, inden Danmark overgav sig. Derfor er der hvert år rekordstort fremmøde til Haderslev Lysfest for at fejre tyskernes tilbagetog og Danmarks Befrielse.
Generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, er årets hovedtaler ved Haderslev Lysfest den 4. maj, i et år, hvor krig er aktuelt og nærværende, også for os danskere. Han vil blandt andet komme ind på de dilemmaer, der er, når der er krig, men også vigtigheden af at bevare humaniteten og selvrespekten.
”Krigen er atter kommet til Europa – den er kommet meget tæt på. Hver dag dræbes soldater og civile, og millioner er på flugt. Vi opruster og er klar til at forsvare vores værdier, fordi krig kan være nødvendig – det ultimative forsvar. Midt i krigen og grusomhederne er det afgørende for fremtiden – og de krigsførende – at vi bevarer humaniteten og selvrespekten. Og fører krig på en civiliseret måde. Det skete ikke i anden verdenskrig – derfor vedtog verdens lande omfattende regler for krig – efter netop den sidste verdenskrig, ” siger Anders Ladekarl og fortsætter:
”Jeg glæder mig til at tale om dilemmaer og nødvendigheden af at føre en ”civiliseret” krig – både for at beskytte civile og soldater, men også for, at vi efter krigen kan bevare humaniteten og selvrespekten.”
Haderslev er et historisk sted at fejre friheden
Der bliver tændt lys i alle vinduerne på Haderslev Kaserne, og op mod ti tusind mennesker forventes at samles på kasernepladsen, når Haderslev Kommune og Slesvigske Fodregiment den 4. maj markerer Danmarks Befrielse.
”Mange krige har sat sit præg på vores område og vores historie, og derfor er det vigtigt for os, at vi holder fast i at markere Befrielsen år efter år. Vi er stolte af de traditioner, som vi sammen med Slesvigske Fodregiment har fået opbygget, og at vi så mange år efter krigens afslutning stadig kan samle så mange generationer denne aften. Budskabet for lysfesten er fred, frihed og forsoning, hvilket desværre ikke længere er en selvfølge i Europa”, siger borgmester Mads Skau.
Aftenens program består blandt andet af fakkeloptog gennem byen, den traditionsrige Tappenstreg med Slesvigske Musikkorps i spidsen og afspilning af frihedsbudskabet på kasernepladsen. I år vil også sangeren Michael Falch og Det Kongelige Teater Balletskolen Odense være en del af programmet.
Chef Slesvigske Fodregiment, oberst Lars Nygaard ser frem til, at kasernepladsen atter fyldes med mennesker:
”Haderslev Lysfest den 4. maj er en del den sønderjyske DNA, og en fast forankret tradition for borgerne i Haderslev og regionen. Jeg ser frem til at være en del af denne tradition på Haderslev Kaserne. Jeg håber mange vil deltage i markeringen, med budskabet fred, frihed og forsoning”.
Lysfestens program rummer også foredrag, musik, film og aktiviteter for børn.