Nyheder

DKSyd TV fulgte lysfesten

Gennem 3 reportager beretter DKsyd TV om såvel selve Lysfesten 2022 som baggrund og optakt til hertil.

I den første reportage har DKsyd TV fokuseret på baggrunden – kampene frem til og i Haderslev, og vi har fulgt 9. april markeringerne i Haderslev.

I denne anden del taler DKsyd TV med nogle af aktørerne bag Lysfesten, der arrangeres i et samarbejde mellem Slesvigske Fodregiment, Slesvigske Musikkorps og Haderslev Kommune. Og DKsyd TV ser på, hvad Lysfesten betyder for Haderslev, sønderjyderne og Haderslevs forretningsliv. Det store forarbejde og afvikling af lysfesten koordineres af en styregruppe, der ledes af regimentschef, oberstløjtnant Henrik Flach og Mads Skau, borgmester i Haderslev Kommune.

Den sidste reportage i programserien ‟Danmarks Største Befrielsesfest” vil bestå af en fyldig reportage fra selve den festlige og højtidelige Haderslev Lysfest 2022. Produceret af DKsyd

Du kan se eller gense reportagerne her:

Besøg hemmelig bunker

Nede under Haderslev Katedralskole bag tykke jernarmerede betonmure, ligger en bunker, som kun meget få mennesker har haft viden om og endnu færre har haft adgang til.

Koldkrigsbunkeren, som var i brug helt frem til 1990’erne, stod færdig i 1967. Den var så hemmelig, at den første øvelse med civilt personale fra civilregionerne først blev afholdt i 1977.  Bunkeren var fuldt udrustet til i en krisesituation at kunne huse 50-100 nøglepersoner i et kriseberedskab. 

Efter den kolde krigs ophør mistede kommandobunkeren sin betydning, og blev i en årrække benyttet som pulterkammer. Som en anden Fugl Fønix er kommandobunkeren de senere år ført tilbage, som den så ud, og står i dag og vidner om Danmark under den kolde krig 

Se flere spændende ting, som du kan opleve til lysfesten 2023 : Program

Informationsmøde 21. marts 2023

Vi holder informationsmøde for uniformerede korps og andre grupper, der ønsker at gå med i fakkeltoget.  Mødet finder sted tirsdag den 21 marts 2023 kl. 19.00 på Haderslev Kaserne.

På mødet gennemgår vi alle detaljer som rute, mødesteder, tidsplan og andre ting, der er vigtige, når man deltager i fakkeltoget som en gruppe.

Tilmelding til mødet på mail: haderslevkaserne@mil.dk.

Gå til lysfest – lad bilen stå

Vi ved, at der kommer mange mennesker til lysfesten, hvilket betyder et større pres på parkeringspladserne.

Derfor en opfordring til jer, der bor i gå/cykle afstand om at lade bilen stå, så de, der kommer langvejs fra, har mulighed for at finde en parkeringsplads.

På kortet fremgår parkeringspladser i nærheden af Haderslev Kaserne.

Tak for din forståelse

Tom Buk-Swienty taler ved Lysfesten

Haderslev Lysfest er stolte over at kunne præsentere forfatter, journalist og historiker Tom Buk-Swienty, som hovedtaler ved årets lysfest. En blændende fortæller og formidler af historiske begivenheder og personligheder

Tom Buk-Swienty, er vokset op i Sønderborg Han har skrevet en række prisbelønnede værker, som blandt andet ”Slagterbænk Dybbøl”, og ”Dommedag Als”, der var inspiration til filmen 1864. Senest har Tom Buk-Swienty udgivet bogen ”Undervejs”, der er en samtalebog med H.M. Dronningen.

Som Lysfesttaler vil Tom Buk-Swienty indgå i rækken af prominente talere, der siden 1950 har stået på talerstolen på Haderslev Kaserne. Senest H.K.H Kronprins Frederik, der var lysfesttaler i 2021.

Fakkeltog for fred, frihed og forsoning

Vi håber at rigtig mange vil være, når vi efter to års pause, igen kan gennemføre det traditionsrige fakkeltog forud for selve lysfesten på kasernen.

Alle er meget velkomne til at deltage. Er man en større gruppe, som ønsker at deltage, vil vi meget gerne – af hensyn – til planlægningen have en ”tilmelding” på mail haderslevkaserne@mil.dk. Skriv hvem I er og hvor mange i kommer, så sørger vi for fakler og henviser jer til det rette startsted.

Har du spørgsmål til fakkeltoget i forbindelse med Haderslev Lysfest, er du meget velkommen til at kontakte seniorsergent Morten Breum på tlf. 25 23 79 22

9. APRIL

Et unikt tilbageblik på en sort dag i Danmarks historie.

Den 9. april 1940 blev Danmark besat af tyske tropper. Den korte kamp mod den tyske overmagt, foregik flere steder i Sønderjylland. I Haderslev, i byen, på Sønderbro og omkring Møllen, blev der kæmpet, og flere danske soldater faldt, i de timer kampen fandt sted.

Denne begivenhed vil Teatret Møllen gerne markere og mindes i Møllens teaterrum. I den anledning har teatret allieret sig med Slesvigske Musikkorps, og sammen skabt mindeforestillingen ”9. april”, hvor publikum kan se frem til en ekstraordinær oplevelse i historiske rammer.

Med afsæt i uddrag af beretninger og breve fra soldaterne, vil forestillingen med musik og ord beskrive de dramatiske timer, den 9. april.

Musikkorpsets dygtige orkester står for forestillingens lydside, imens Ole Sørensen og Ane Helene Hovby dramatiserer historien. Et parløb, der trækker stærke tråde tilbage til den skelsættende dag i Danmarks historie, og som skaber en blændende musikalsk og dramatisk fortælling.

Forestillingen spilles den 9. april og den 10. april 2022.

Køb billetter og få mere info på Teatret Møllens hjemmeside.

Oplev 4. maj i Haderslev

VisitHaderslev tilbyder en oplevelsespakke, med guidet “9. april vandring”, tidstypisk middag på Hotel Norden, deltagelse i fakkeltog og deltagelse i Lysfesten på Haderslev Kaserne.

Under besættelsen af Danmark d. 9. april 1940, blev Haderslev by centrum for hårde kampe. Kom med på den guidede tur og hør historien om begivenheden, små anekdoter og sjove fortællinger.

Turen starter kl. 17.00 ved Hertug Hans Kirken på Sønderbro, hvor de første træfninger fandt sted.
Filmen 9. april er delvist optaget i Haderslev og I vil komme forbi flere af de steder hvor filmen er optaget.

Turen slutter ved Haderslev Kaserne, hvorefter gruppen går til Hotel Norden. Her serveres en tidstypisk 2-retters menu, bestående af tarteletter og hamburgerryg med grønsager. Drikkevarer er for egen regning.

Efter middagen er der mulighed for at gå hen på Gravene, hvor det samlede fakkeloptog, med Slesvigske Musikkorps (SMUK) i spidsen, går fra Gravene mod Haderslev Kaserne kl. 21:38. På Haderslev Kaserne starter Lysfestens program kl. 21:55.

Igen i år vil hundredevis af lys blive tændt på Haderslev Kaserne om aftenen den 4. maj, og traditionen tro vil tusindvis af borgere møde op for at lytte til afspilningen af det oprindelige frihedsbudskab, se lysene blive tænde, høre lysfesttalen og synge med på fællessange.

Lysfestens gennemgående budskab er fred, frihed og forsoning.

Book din oplevelse her

Infomøde omkring fakkeltog

Onsdag den 30. marts 2022 kl. 19.00 holder vi informationsmøde for spejdere, vandrerlaug og andre foreninger eller større grupper, der ønsker at deltage i fakkeltoget om aftenen den 4 maj.

Fakkeltoget samler traditionelt hundredevis af deltagere i alle aldersgrupper, der støtter op omkring Haderslev Lysfests budskab: Fred, Frihed og Forsoning. Fakkeltoget afvikles som en stjernemarch, med start fra Kulturhus Bispen, Hertug Hans Kirken og Museum Sønderjylland i Dalgade. Med orkester i spidsen går man til Gravene, hvorfra man tilslutter sig “den store Tappenstreg”, inden man ankommer til Haderslev Kaserne.

Informationsmødet finder sted på Haderslev Kaserne, og man tilmelder sig på mail haderslevkaserne@mil.dk

Alle er velkomne

Tusinder deltog i Haderslev Lysfest 2021 – på afstand

Lidt over 40 procent af de syd- og sønderjyder, der så fjernsyn om aftenen den 4. maj, så med fra Haderslev Lysfest. Det svarer til 44.000 seere, hvilket i følge TV SYD er det næsthøjest, kun overgået af 48.000 til et flyshow i Skrydstrup.

Faktisk fulgte op mod  80.000 seere med, hvis man lægger tallene sammen fra TV2 og TV SYD Plus.

Høje seertal: Syd- og sønderjyderne var vilde med lysfesten | TV SYD

På Facebook opfordrede vi folk til at dele billeder af deres lys i vinduerne. Det blev faktisk til knap 600 kommentarer og nåede ud til 23.000 borgere. Der er meget imponerende!

Lysfestens egen live-streamming nåede ud til cirka 15.000 på aftenen. Efterfølgende har cirka 15.000 set den nye og forberede version, der blev lagt op.

Haderslev Lysfest | Facebook