Fotograf Brian F. Rasmussen var på pletten til årets lysfest, hvor han tog nogle helt fantastiske fotos. Se de flotte fotos i vores galleri, hvor du også kan se fotos fra tidligere år.
Se foto fra Lysfesten 2023

Fotograf Brian F. Rasmussen var på pletten til årets lysfest, hvor han tog nogle helt fantastiske fotos. Se de flotte fotos i vores galleri, hvor du også kan se fotos fra tidligere år.
Det er nemt at starte en krig. Det kan være langt sværere at stoppe den igen. Det tog en måned før magtforholdene igen var på plads, og først den 6. juni forlod tyskerne officielt Haderslev og byen var igen fri.
Sangvandringen, der finder sted på årsdagen for den tyske udrejse, fører dig rundt mellem nogle af de steder, der spillede en vigtig rolle i den første måned af befrielsen med fortællinger om overgangen fra krig til fred i 1945.
Sangvandringen begynder kl. 19.00 fra Torvet i Haderslev. Alle er velkomne – husk fornuftigt tøj!
Tak for en mindeværdig lysfest 2023, hvor vi for 73. gang sammen markerede Danmarks Befrielse!
Hvis du ikke fik set årets lysfest eller bare har lyst til se det hele igen, har du mulighed for det, via Haderslev Kommunes Facebookside, hvor der blev sendt live under arrangementet på Haderslev Kaserne
Vi ses igen i 2024!
Det er en stor oplevelse at deltage i lysfestens fakkeloptog. Det er der flere, som har opdaget, og derfor oplever vi flere, som henvender sig for at få oplysninger på hvordan man kan være med.
Hvis du vil gå med i fakkeltoget, skal du møde op ved Kulturhuset Bispen kl. 20.50, hvor du vil få udleveret en fakkel. Med Sønderborg Pipes and Drums i spidsen vil fakkeloptoget gå ad den rute, du ser på kortet, gå til Gravene hvor den indgår Tappenstregen, som anført af Slesvigske Musikkorps, gå det sidste stykke op til Haderslev Kaserne.
Du kan læse mere om fakkeltoget her og om tappenstregen her
Vi ved, at der kommer mange mennesker til lysfesten, hvilket betyder et større pres på parkeringspladserne.
Derfor en opfordring til jer, der bor i gå/cykle afstand om at lade bilen stå, så de, der kommer langvejs fra, har mulighed for at finde en parkeringsplads.
På kortet fremgår parkeringspladser i nærheden af Haderslev Kaserne.
Tak for din forståelse
Haderslev Kommune har et særligt forhold til Befrielsen, da kampene mod tyskerne i Haderslev var de sidste, inden Danmark overgav sig. Derfor er der hvert år rekordstort fremmøde til Haderslev Lysfest for at fejre tyskernes tilbagetog og Danmarks Befrielse.
Generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, er årets hovedtaler ved Haderslev Lysfest den 4. maj, i et år, hvor krig er aktuelt og nærværende, også for os danskere. Han vil blandt andet komme ind på de dilemmaer, der er, når der er krig, men også vigtigheden af at bevare humaniteten og selvrespekten.
”Krigen er atter kommet til Europa – den er kommet meget tæt på. Hver dag dræbes soldater og civile, og millioner er på flugt. Vi opruster og er klar til at forsvare vores værdier, fordi krig kan være nødvendig – det ultimative forsvar. Midt i krigen og grusomhederne er det afgørende for fremtiden – og de krigsførende – at vi bevarer humaniteten og selvrespekten. Og fører krig på en civiliseret måde. Det skete ikke i anden verdenskrig – derfor vedtog verdens lande omfattende regler for krig – efter netop den sidste verdenskrig, ” siger Anders Ladekarl og fortsætter:
”Jeg glæder mig til at tale om dilemmaer og nødvendigheden af at føre en ”civiliseret” krig – både for at beskytte civile og soldater, men også for, at vi efter krigen kan bevare humaniteten og selvrespekten.”
Haderslev er et historisk sted at fejre friheden
Der bliver tændt lys i alle vinduerne på Haderslev Kaserne, og op mod ti tusind mennesker forventes at samles på kasernepladsen, når Haderslev Kommune og Slesvigske Fodregiment den 4. maj markerer Danmarks Befrielse.
”Mange krige har sat sit præg på vores område og vores historie, og derfor er det vigtigt for os, at vi holder fast i at markere Befrielsen år efter år. Vi er stolte af de traditioner, som vi sammen med Slesvigske Fodregiment har fået opbygget, og at vi så mange år efter krigens afslutning stadig kan samle så mange generationer denne aften. Budskabet for lysfesten er fred, frihed og forsoning, hvilket desværre ikke længere er en selvfølge i Europa”, siger borgmester Mads Skau.
Aftenens program består blandt andet af fakkeloptog gennem byen, den traditionsrige Tappenstreg med Slesvigske Musikkorps i spidsen og afspilning af frihedsbudskabet på kasernepladsen. I år vil også sangeren Michael Falch og Det Kongelige Teater Balletskolen Odense være en del af programmet.
Chef Slesvigske Fodregiment, oberst Lars Nygaard ser frem til, at kasernepladsen atter fyldes med mennesker:
”Haderslev Lysfest den 4. maj er en del den sønderjyske DNA, og en fast forankret tradition for borgerne i Haderslev og regionen. Jeg ser frem til at være en del af denne tradition på Haderslev Kaserne. Jeg håber mange vil deltage i markeringen, med budskabet fred, frihed og forsoning”.
Lysfestens program rummer også foredrag, musik, film og aktiviteter for børn.
Vi glæder os til at tage imod Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense og dens talentfulde unge mennesker til årets lysfest. Der er produceret en særlig lysfest-ballet-koreografi til balletdanserne, når de sammen med Michael Falch, Slesvigske Musikkorps og Lysfestens Pigekor lukker årets lysfest med manér.
Du kan godt begynde at glæde dig – det gør vi!
Haderslev Lysfest er stolte af at kunne præsentere Michael Falch som solist ved årets lysfest.
Michael Falch behøver næppe en nærmere præsentation. Han er kendt fra bandet Malurt, som solist og for sin medvirken i film og Tv-serier.
Michael Falch har en personlig tilknytning til Sønderjylland. Som barn og ung boede han i både Sønderborg og Tønder
Til Lysfesten synger Michael Falch egne sange akkompagneret af Slesvigske Musikkorps.
Gennem 3 reportager beretter DKsyd TV om såvel selve Lysfesten 2022 som baggrund og optakt til hertil.
I den første reportage har DKsyd TV fokuseret på baggrunden – kampene frem til og i Haderslev, og vi har fulgt 9. april markeringerne i Haderslev.
I denne anden del taler DKsyd TV med nogle af aktørerne bag Lysfesten, der arrangeres i et samarbejde mellem Slesvigske Fodregiment, Slesvigske Musikkorps og Haderslev Kommune. Og DKsyd TV ser på, hvad Lysfesten betyder for Haderslev, sønderjyderne og Haderslevs forretningsliv. Det store forarbejde og afvikling af lysfesten koordineres af en styregruppe, der ledes af regimentschef, oberstløjtnant Henrik Flach og Mads Skau, borgmester i Haderslev Kommune.
Den sidste reportage i programserien ‟Danmarks Største Befrielsesfest” vil bestå af en fyldig reportage fra selve den festlige og højtidelige Haderslev Lysfest 2022. Produceret af DKsyd
Du kan se eller gense reportagerne her:
Nede under Haderslev Katedralskole bag tykke jernarmerede betonmure, ligger en bunker, som kun meget få mennesker har haft viden om og endnu færre har haft adgang til.
Koldkrigsbunkeren, som var i brug helt frem til 1990’erne, stod færdig i 1967. Den var så hemmelig, at den første øvelse med civilt personale fra civilregionerne først blev afholdt i 1977. Bunkeren var fuldt udrustet til i en krisesituation at kunne huse 50-100 nøglepersoner i et kriseberedskab.
Efter den kolde krigs ophør mistede kommandobunkeren sin betydning, og blev i en årrække benyttet som pulterkammer. Som en anden Fugl Fønix er kommandobunkeren de senere år ført tilbage, som den så ud, og står i dag og vidner om Danmark under den kolde krig
Se flere spændende ting, som du kan opleve til lysfesten 2023 : Program