Nyheder

Oplev Susanne Elmark og Christoffer Brodersen

Haderslev Lysfest er stolte over at kunne præsentere Susanne Elmark og Christoffer Brodersen til årets lysfest. To stjerner, den ene fra operaens- den anden fra musicalens verden, der til lysfesten forener det ypperste fra begge genre og bakket op af spektakulære lyseffekter

Susanne Elmark er operasanger fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun har en imponerende internationale karriere, hvor hun har sunget i de bedste opera- og koncerthuse i hele verden: Deutsche Oper Berlin, Bayerische Staatsoper i München, Opernhaus Zürich, Oper Frankfurt, Netherlandse Opera Amsterdam, Wiener Volksoper og på Det Kongelige Teater.

Christoffer Brodersen har i flere end 20 år ernæret sig som sanger og entertainer. Han har medvirket i adskillige musicals og teaterkoncerter blandt andet We Will Rock You.

Christoffer Brodersen i en længere årrække turneret i USA, Asien og Europa med Basix, og optrådt ved talrige koncerter i Danmark.

Foruden Susanne Elmark og Christoffer Brodersen deltager også Haderslev Domkirkes Pigekor og SMUK i årets lysfest.

Gå til lysfest – lad bilen stå

Vi ved, at der kommer mange mennesker til lysfesten, hvilket betyder et større pres på parkeringspladserne.

Derfor en opfordring til jer, der bor i gå/cykle afstand om at lade bilen stå, så de, der kommer langvejs fra, har mulighed for at finde en parkeringsplads.

På kortet fremgår parkeringspladser i nærheden af Haderslev Kaserne.

Tak for din forståelse

Tom Buk-Swienty taler ved Lysfesten

Haderslev Lysfest er stolte over at kunne præsentere forfatter, journalist og historiker Tom Buk-Swienty, som hovedtaler ved årets lysfest. En blændende fortæller og formidler af historiske begivenheder og personligheder

Tom Buk-Swienty, er vokset op i Sønderborg Han har skrevet en række prisbelønnede værker, som blandt andet ”Slagterbænk Dybbøl”, og ”Dommedag Als”, der var inspiration til filmen 1864. Senest har Tom Buk-Swienty udgivet bogen ”Undervejs”, der er en samtalebog med H.M. Dronningen.

Som Lysfesttaler vil Tom Buk-Swienty indgå i rækken af prominente talere, der siden 1950 har stået på talerstolen på Haderslev Kaserne. Senest H.K.H Kronprins Frederik, der var lysfesttaler i 2021.

Fakkeltog for fred, frihed og forsoning

Vi håber at rigtig mange vil være, når vi efter to års pause, igen kan gennemføre det traditionsrige fakkeltog forud for selve lysfesten på kasernen.

Alle er meget velkomne til at deltage. Er man en større gruppe, som ønsker at deltage, vil vi meget gerne – af hensyn – til planlægningen have en ”tilmelding” på mail haderslevkaserne@mil.dk. Skriv hvem I er og hvor mange i kommer, så sørger vi for fakler og henviser jer til det rette startsted.

Har du spørgsmål til fakkeltoget i forbindelse med Haderslev Lysfest, er du meget velkommen til at kontakte seniorsergent Morten Breum på tlf. 25 23 79 22

9. APRIL

Et unikt tilbageblik på en sort dag i Danmarks historie.

Den 9. april 1940 blev Danmark besat af tyske tropper. Den korte kamp mod den tyske overmagt, foregik flere steder i Sønderjylland. I Haderslev, i byen, på Sønderbro og omkring Møllen, blev der kæmpet, og flere danske soldater faldt, i de timer kampen fandt sted.

Denne begivenhed vil Teatret Møllen gerne markere og mindes i Møllens teaterrum. I den anledning har teatret allieret sig med Slesvigske Musikkorps, og sammen skabt mindeforestillingen ”9. april”, hvor publikum kan se frem til en ekstraordinær oplevelse i historiske rammer.

Med afsæt i uddrag af beretninger og breve fra soldaterne, vil forestillingen med musik og ord beskrive de dramatiske timer, den 9. april.

Musikkorpsets dygtige orkester står for forestillingens lydside, imens Ole Sørensen og Ane Helene Hovby dramatiserer historien. Et parløb, der trækker stærke tråde tilbage til den skelsættende dag i Danmarks historie, og som skaber en blændende musikalsk og dramatisk fortælling.

Forestillingen spilles den 9. april og den 10. april 2022.

Køb billetter og få mere info på Teatret Møllens hjemmeside.

Oplev 4. maj i Haderslev

VisitHaderslev tilbyder en oplevelsespakke, med guidet “9. april vandring”, tidstypisk middag på Hotel Norden, deltagelse i fakkeltog og deltagelse i Lysfesten på Haderslev Kaserne.

Under besættelsen af Danmark d. 9. april 1940, blev Haderslev by centrum for hårde kampe. Kom med på den guidede tur og hør historien om begivenheden, små anekdoter og sjove fortællinger.

Turen starter kl. 17.00 ved Hertug Hans Kirken på Sønderbro, hvor de første træfninger fandt sted.
Filmen 9. april er delvist optaget i Haderslev og I vil komme forbi flere af de steder hvor filmen er optaget.

Turen slutter ved Haderslev Kaserne, hvorefter gruppen går til Hotel Norden. Her serveres en tidstypisk 2-retters menu, bestående af tarteletter og hamburgerryg med grønsager. Drikkevarer er for egen regning.

Efter middagen er der mulighed for at gå hen på Gravene, hvor det samlede fakkeloptog, med Slesvigske Musikkorps (SMUK) i spidsen, går fra Gravene mod Haderslev Kaserne kl. 21:38. På Haderslev Kaserne starter Lysfestens program kl. 21:55.

Igen i år vil hundredevis af lys blive tændt på Haderslev Kaserne om aftenen den 4. maj, og traditionen tro vil tusindvis af borgere møde op for at lytte til afspilningen af det oprindelige frihedsbudskab, se lysene blive tænde, høre lysfesttalen og synge med på fællessange.

Lysfestens gennemgående budskab er fred, frihed og forsoning.

Book din oplevelse her

Infomøde omkring fakkeltog

Onsdag den 30. marts 2022 kl. 19.00 holder vi informationsmøde for spejdere, vandrerlaug og andre foreninger eller større grupper, der ønsker at deltage i fakkeltoget om aftenen den 4 maj.

Fakkeltoget samler traditionelt hundredevis af deltagere i alle aldersgrupper, der støtter op omkring Haderslev Lysfests budskab: Fred, Frihed og Forsoning. Fakkeltoget afvikles som en stjernemarch, med start fra Kulturhus Bispen, Hertug Hans Kirken og Museum Sønderjylland i Dalgade. Med orkester i spidsen går man til Gravene, hvorfra man tilslutter sig “den store Tappenstreg”, inden man ankommer til Haderslev Kaserne.

Informationsmødet finder sted på Haderslev Kaserne, og man tilmelder sig på mail haderslevkaserne@mil.dk

Alle er velkomne

Tusinder deltog i Haderslev Lysfest 2021 – på afstand

Lidt over 40 procent af de syd- og sønderjyder, der så fjernsyn om aftenen den 4. maj, så med fra Haderslev Lysfest. Det svarer til 44.000 seere, hvilket i følge TV SYD er det næsthøjest, kun overgået af 48.000 til et flyshow i Skrydstrup.

Faktisk fulgte op mod  80.000 seere med, hvis man lægger tallene sammen fra TV2 og TV SYD Plus.

Høje seertal: Syd- og sønderjyderne var vilde med lysfesten | TV SYD

På Facebook opfordrede vi folk til at dele billeder af deres lys i vinduerne. Det blev faktisk til knap 600 kommentarer og nåede ud til 23.000 borgere. Der er meget imponerende!

Lysfestens egen live-streamming nåede ud til cirka 15.000 på aftenen. Efterfølgende har cirka 15.000 set den nye og forberede version, der blev lagt op.

Haderslev Lysfest | Facebook

H.K.H. Kronprinsen er årets lysfesttaler 2021

Når Slesvigske Fodregiment og Haderslev Kommune den 4. maj markerer Danmarks befrielse vil det være med deltagelse af H.K.H. Kronprinsen, der også er årets lysfesttaler.

Lysfesten plejer at samle flere tusinde mennesker på kasernepladsen, men med baggrund i den nuværende COVID-19 situation, gennemføres lysfesten i år som et lukket arrangement uden offentlig adgang til kasernepladsen.

Haderslev Lysfest gennemføres med en uændret respekt for det historiske grundlag omkring frihedsbudskabet fra 1945 og med fokus på fremme af fred, frihed og forsoning i en verden der er præget af konflikter. Haderslev Lysfest bliver i år transmitteret på TV Syd+, TV Syd Live Update.dk samt Haderslev Kommunes Facebook side.

”Vi er beærede og stolte over, at H.K.H. Kronprinsen har valgt at deltage i lysfesten og holde lysfesttalen. Befrielsen er noget ganske særligt i Haderslev Kommune, og det vil den også være i et år, selvom vi ikke kan samles fysisk på kasernepladsen, som vi plejer. Men heldigvis kan vi stadig sætte lys i vinduet, og det vil jeg opfordre alle til at gøre denne aften. Jeg glæder mig samtidig over, at det i år er lykkes at lave en lystfest, der både transmitteres via tv og sociale medier, så alle får mulighed for at opleve lysfesten og høre H.K.H. Kronprinsens tale hjemme i stuerne”, siger borgmester H.P. Geil.

Lysfesten gennemføres fra kl. 22.00 til 22.30. Programmet, som er reduceret i tid, vil indeholde de traditionelle sange, som synges ved lysfesten, taler samt kunstneriske indslag fra Haderslev Domkirkes Pigekor og Pivot Dance Company.

”Det er en stor ære, at H.K.H. Kronprinsen har valgt at være årets lysfesttaler og deltage i lysfesten på Haderslev Kaserne. Det er helt unikt og tilfører en særlig dimension til dette års transmitterede lysfest, hvor publikum sidder derhjemme i stuerne og ikke er fysisk til stede på kasernen. H.K.H. Kronprinsen deltagelse er med til at gøre lysfesten i 2021 til en helt særlig begivenhed i denne coronatid. Det er jeg utroligt glad for”, siger oberst Lars Mouritsen.

Udover at tale ved lysfesten, vil H.K.H. Kronprinsen også deltage i kranselægning på Haderslev Kaserne for de faldne i Haderslev den 9. april 1940 og frihedskampen.