Nyheder

Haderslev Lysfest siger tak

Haderslev Lysfest vil gerne takke de mange hundrede personer, der hver især har været med til give så mange mennesker en fantastisk oplevelse den 4. maj i Haderslev.

Dig, der sørgede for at faklerne blev tændt; dig, der kom og viste os dit veteranmilitærkørertøj; dig, der hængte bannere op; dig, der solgte den varme kaffe; dig, der tændte lys i ét af kasernens mange vinduer; dig, der underholdte os med musik; dig, der arrangerede et foredrag eller koncert; dig, der sørgede for at vi alle kunne høre og se, dig, der delte programmer ud , ja, alle, der var med til at lave årets lysfest:

Tak for jeres store indsats!

– vi ses til jubilæumsåret 2020

Se hvem der var med til at lave årets lysfest 2019 her…

Gå til lysfest – lad bilen stå

Med et forventet besøgstal på 8.000 til 10.000, kan det blive svært at finde en parkeringsplads, hvis alle vælger at tage bilen. Derfor en opfordring til at komme i god tid og så vidt muligt at lade bilen stå og gå til lysfest.

Har du brug for en parkeringsplads, er der optalt 2.200 i en gåafstand på ca. 1 km væk fra kasernen.

Du skal forberede dig på, at køre hjemmefra i god tid og at du kommer til at gå et lille stykke.

På selve kasernepladsen er der igen i år reserveret et område for kørestolsbrugere og sidepladser til gangbesværede. Der vil være soldater på pladsen til at vise området, der er placeret på forreste række.

Rigtigt mange vælger at benytte porten ved Gammelting, mens porten ved Louisevej traditionelt ikke er så benyttet. Så ønsker du at komme mere gnidningsfrit ind på kasernepladsen bør du overveje indgangen på Louisevej.

Portene til Haderslev Kaserne åbnes kl. 19.00. Selve lysfesten på kasernen begynder kl. 21.55

Lysfesten skruer op for musikken

Der venter en stor musikalsk fortælling ved dette års lysfest den 4. maj i Haderslev. I spidsen for fortællingen står de to musikere Helene Blum og Harald Haugaard, der sammen med Slesvigske Musikkorps og Haderslev Domkirkes Pigekor tager publikum med på en musikalsk rejse gennem historien.

”Et øjebliks stilhed”. Det er overskriften for den musikalske fortælling, som sangerinde og sangskrivere Helene Blum og violinisten og komponisten Harald Haugaard fortæller til lysfesten den 4. maj på Haderslev Kaserne. Gennem musikken viser de verden et lille stykke af Danmark med Blums stemme og Haugaards violin i front.

Haugaard og Blum er vant til at sætte musik til historiske begivenheder og på den måde levendegøre historien. De var blandt andet med til at sætte musik til 1864-markeringen på Dybbøl Banke for et par år siden.

”Det er også første gang, vi skal optræde i Haderslev og også med musikkorpset og pigekoret, men det glæder vi os enormt meget til. Det venter publikum en stor både musikalsk og visuel oplevelse”, siger Helene Blum.

Den musikalske fortælling bliver det helt centrale i dette års lysfest. Tidligere har publikum kunnet opleve et stort 3D lysshow, men i år bliver der skruet op for musikken, og den bliver det bærende element. Der vil stadig være speciel effects og lys på kasernen, men der vil ikke være et lysshow som de sidste 3 år.

Selve fortællingen kommer til at handle om længsel, skønhed, kamp, afmagt, styrke, krig, fred, frihed, forsoning og ikke mindst fællesskab. Musikken kommer til at indeholde kendte toner som f.eks. ”En lærke letted” i ny forklædning og Blums egen sang om Sønderjylland og Slesvigs historie ”Et Øjebliks Stilhed”.

”Det er en sang, der er skrevet som en hyldest til Sønderjylland og de folk, der har været med i krigen, men først og fremmest er den en hyldest til fremtiden. Sønderjylland ligger vores hjerte nært, og vi glæder os enormt meget til at være en del af lysfesten”, siger Helene Blum.

Selvom der er en violin og sang i front, så bliver det ikke sødt og blødt det hele. Der er også rockguitar og andre instrumenter med.

Om Helene Blum og Harald Haugaard
Helene Blum og Harald Haugaard har de seneste 10 år givet mere end 1000 koncerter i ind- og udland. Parret bor på Fyn men har en tæt tilknytning til Sønderjylland og Schleswig.

I 2014 leverede de en del af det musikalske indhold ved 1864-markeringen på Dybbøl Banke, og i 2018 var de begge udnævnt som ambassadører for det Europæiske Kulturarvsår grundet de mange aktiviteter i Sønderjylland og Schleswig.

Biskop er årets lysfesttaler

Det bliver biskop Marianne Christiansen, der får æren af at holde årets lysfesttale i Haderslev. Markeringen af Danmarks Befrielse ventes igen at tiltrække omkring 10.000 mennesker.

Biskop over Haderslev Stift Marianne Christiansen bliver årets hovedtaler ved lysfesten i Haderslev den 4. maj.

”Jeg er glad og taknemmelig for opfordringen. Det er en stor opgave at finde ord for de mange tanker og følelser, vi samles med til lysfesten, men jeg tror, det er vigtigt, at vi sammen tænker over, hvad befrielsen og freden betyder for os i dag og i fremtiden”, siger Marianne Christiansen.

Biskoppen plejer at deltage i lysfesten som gæst, men i år får hun altså æren af at holde tale for de omkring 10.000 mennesker, der forventes at deltage i markeringen af Danmarks Befrielse.

”Det er skønt og højtideligt, at så mange mennesker samles foran kasernen. Det vidner om fællesskab i byen og samfundet. Fra jeg var helt lille, har 4. maj været noget særligt for mig, fordi vi tændte lys i vinduerne, og mine forældre fortalte om befrielsen. At Forsvaret og Haderslev Kommune går sammen om at holde det minde levende, synes jeg er enormt værdifuldt”, siger Marianne Christiansen.

Borgmester H.P. Geil glæder sig over at Marianne Christiansen har sagt ja til at holde årets lysfesttale.

”Marianne Christiansen er en dygtig og stærk kommunikator, og hun ved om nogen, hvad lysfesten betyder for denne landsdel. Det er en stor oplevelse at stå på talerstolen foran så mange mennesker, og det kan Marianne Christiansen godt glæde sig til, for det er et øjeblik, man ikke lige glemmer igen”, siger borgmester H.P. Geil.

Rækken af lysfesttalere gennem tiden tæller blandt andet H.K.H. Prins Joachim (2016), prorektor Lykke Friis (2017), en række ministre, professorer og folketingsmedlemmer.

Der har været afholdt lysfest i Haderslev siden 1950.

Marianne Christiansen har været biskop siden 2013 i Haderslev Stift.

Vejen Garden tager fakkeltog

Det er en af de meste velspillende garder, som i år går foran de uniformerede korps til årets lysfest. Vejen Garden er regerende Danmarksmestre, en titel garden som den eneste nogensinde har vundet fire gange: 2003, 2005, 2007 og 2017.

Vejen Garden er en  bygarde med et harmoniorkester, et fanfarekorps, et trommekorps, et tattoohold og et brassensemble. Ved lysfesten optræder harmoniorkesteret og fanfarekorpset.

Vejen Garden er med, når der er byfest, tulipanfest, juletræstænding og lignende arrangementer, der samler folk. Vejen Gardens Brassensemble laver koncert i kirker og andre koncertsteder. Vejen Gardens Tattoohold er efterspurgte i de helt store arenaer i Europa. Således fik Vejen Garden stormende bifald for sit show, ‘The Eternal Fight for Peace’, på turné i Tyskland 2018 afsluttet i Mercedes Benz Arena i Berlin. 40.000 tilskuere oplevede gardens show.

Søværnets Tambourkorps og Sønderborg Pipes and Drums går foran de to øvrige fakkeltog.

Koldkrigsbunkeren under Katedralskolen

I forbindelse med lysfesten åbner Haderslev Katedralskole dørene til et område, som kun meget få mennesker har haft adgang til.

Koldkrigsbunkeren var i brug helt frem til 1990’erne. Den stod færdig i 1967, men var så hemmelig, at første øvelse med civilt personale fra civilregionerne først blev afholdt i 1977.  Bunkeren var fuldt udrustet til i en krisesituation at kunne huse 50-100 nøglepersoner i et kriseberedskab. 

Hvis du har lyst til at besøge koldkrigsbunkeren under Haderslev Katedralskole, så læs videre her…

Klassisk for Fred

For femte år i træk indbyder Corde di gioia til Klassisk for Fred, der er en støttekoncert til fordel for Læger Uden Grænser

Åbningstaler er Henrik Simonsen,  jurist, konfliktrådgiver i Center for Konfliktløsning og konfliktmægler i Mægling i Børnehøjde og Råd til Ret under KFUM’s Sociale Arbejde.

De musikalske indslag bliver leveret af Corde di gioia. Ildfuglen (Aarhus) samt tre tyske slagtøjsstuderende fra konservatoriet i Osnabrück

Læs mere om  Klassisk for Fred her…