Nyheder

Første sidearrangement 2024

Det første sidearrangement til Lysfesten 2024 er nu annonceret. Og det tilmed med en tidligere lysfesttaler Lykke Friis.

TÅRERNES EUROPA er titlen på Lykke Friis´ foredrag, som hun holder på Kulturhus Bispen den 30. april 2024.

Bag arrangementet står Kulturhus Bispen, Historie Haderslev og Bispens Brugerråd .

Læs mere om TÅRERNES EUROPA.

Planlægningen af Lysfesten 2024 er begyndt

Selvom den 4. maj 2024 kan synes langt væk, så er planlægningen af Haderslev Lysfest 2024 i fuld gang. Mange tanker skal tænkes og mange aftaler laves inden, vi kan præsentere et egentlig program.

Har du forslag til programmet 2024, tøv så ikke med at tage kontakt til os. Vi ser nemlig gerne en bred vifte af sidevents, der belyser lysfestens tre dogmer Fred, Frihed og Forsoning, både i en historisk, nutidig og fremtidig kontekst.

Send os en mail, så kontakter vi dig

Sangvandring 6. juni

Det er nemt at starte en krig. Det kan være langt sværere at stoppe den igen. Det tog en måned før magtforholdene igen var på plads, og først den 6. juni forlod tyskerne officielt Haderslev og byen var igen fri.

Sangvandringen, der finder sted på årsdagen for den tyske udrejse, fører dig rundt mellem nogle af de steder, der spillede en vigtig rolle i den første måned af befrielsen med fortællinger om overgangen fra krig til fred i 1945.

Sangvandringen begynder kl. 19.00 fra Torvet i Haderslev. Alle er velkomne – husk fornuftigt tøj!

Læs mere

Fakkeloptog

Det er en stor oplevelse at deltage i lysfestens fakkeloptog. Det er der flere, som har opdaget, og derfor oplever vi flere, som henvender sig for at få oplysninger på hvordan man kan være med.

Hvis du vil gå med i fakkeltoget, skal du møde op ved Kulturhuset Bispen kl. 20.50, hvor du vil få udleveret en fakkel. Med Sønderborg Pipes and Drums i spidsen vil fakkeloptoget gå ad den rute, du ser på kortet, gå til Gravene hvor den indgår Tappenstregen, som anført af Slesvigske Musikkorps, gå det sidste stykke op til Haderslev Kaserne.

Du kan læse mere om fakkeltoget her og om tappenstregen her

Gå til lysfest – lad bilen stå

Vi ved, at der kommer mange mennesker til lysfesten, hvilket betyder et større pres på parkeringspladserne.

Derfor en opfordring til jer, der bor i gå/cykle afstand om at lade bilen stå, så de, der kommer langvejs fra, har mulighed for at finde en parkeringsplads.

På kortet fremgår parkeringspladser i nærheden af Haderslev Kaserne.

Tak for din forståelse

Anders Ladekarl er årets Hovedtale

Haderslev Kommune har et særligt forhold til Befrielsen, da kampene mod tyskerne i Haderslev var de sidste, inden Danmark overgav sig. Derfor er der hvert år rekordstort fremmøde til Haderslev Lysfest for at fejre tyskernes tilbagetog og Danmarks Befrielse. 

Generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, er årets hovedtaler ved Haderslev Lysfest den 4. maj, i et år, hvor krig er aktuelt og nærværende, også for os danskere. Han vil blandt andet komme ind på de dilemmaer, der er, når der er krig, men også vigtigheden af at bevare humaniteten og selvrespekten.

”Krigen er atter kommet til Europa – den er kommet meget tæt på. Hver dag dræbes soldater og civile, og millioner er på flugt. Vi opruster og er klar til at forsvare vores værdier, fordi krig kan være nødvendig – det ultimative forsvar. Midt i krigen og grusomhederne er det afgørende for fremtiden – og de krigsførende – at vi bevarer humaniteten og selvrespekten. Og fører krig på en civiliseret måde. Det skete ikke i anden verdenskrig – derfor vedtog verdens lande omfattende regler for krig – efter netop den sidste verdenskrig, ” siger Anders Ladekarl og fortsætter:

”Jeg glæder mig til at tale om dilemmaer og nødvendigheden af at føre en ”civiliseret” krig – både for at beskytte civile og soldater, men også for, at vi efter krigen kan bevare humaniteten og selvrespekten.”

Haderslev er et historisk sted at fejre friheden
Der bliver tændt lys i alle vinduerne på Haderslev Kaserne, og op mod ti tusind mennesker forventes at samles på kasernepladsen, når Haderslev Kommune og Slesvigske Fodregiment den 4. maj markerer Danmarks Befrielse.

”Mange krige har sat sit præg på vores område og vores historie, og derfor er det vigtigt for os, at vi holder fast i at markere Befrielsen år efter år. Vi er stolte af de traditioner, som vi sammen med Slesvigske Fodregiment har fået opbygget, og at vi så mange år efter krigens afslutning stadig kan samle så mange generationer denne aften. Budskabet for lysfesten er fred, frihed og forsoning, hvilket desværre ikke længere er en selvfølge i Europa”, siger borgmester Mads Skau.

Aftenens program består blandt andet af fakkeloptog gennem byen, den traditionsrige Tappenstreg med Slesvigske Musikkorps i spidsen og afspilning af frihedsbudskabet på kasernepladsen. I år vil også sangeren Michael Falch og Det Kongelige Teater Balletskolen Odense være en del af programmet.

Chef Slesvigske Fodregiment, oberst Lars Nygaard ser frem til, at kasernepladsen atter fyldes med mennesker:

”Haderslev Lysfest den 4. maj er en del den sønderjyske DNA, og en fast forankret tradition for borgerne i Haderslev og regionen. Jeg ser frem til at være en del af denne tradition på Haderslev Kaserne. Jeg håber mange vil deltage i markeringen, med budskabet fred, frihed og forsoning”.

Lysfestens program rummer også foredrag, musik, film og aktiviteter for børn.

Se hele programmet…

Det Kongelige Teaters Balletskole

Vi glæder os til at tage imod Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense og dens talentfulde unge mennesker til årets lysfest. Der er produceret en særlig lysfest-ballet-koreografi til balletdanserne, når de sammen med Michael Falch, Slesvigske Musikkorps og Lysfestens Pigekor lukker årets lysfest med manér.

Du kan godt begynde at glæde dig – det gør vi!

Michael Falch – solist

Haderslev Lysfest er stolte af at kunne præsentere Michael Falch som solist ved årets lysfest.

Michael Falch behøver næppe en nærmere præsentation. Han er kendt fra bandet Malurt, som solist og for sin medvirken i film og Tv-serier.

Michael Falch har en personlig tilknytning til Sønderjylland. Som barn og ung boede han i både Sønderborg og Tønder

Til Lysfesten synger Michael Falch egne sange akkompagneret af Slesvigske Musikkorps.