Nyheder

Forsvarsministeren er årets hovedtaler

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen er hovedtaler ved markeringen af Befrielsen ved Haderslev Lysfest i år. Det er 74 år siden, traditionen med at markere Befrielsen på Haderslev Kaserne startede, og omkring 10.000 mennesker er de seneste år samledes her for at fejre fred, frihed og forsoning 4. maj.

Siden 1950 har man markeret Befrielsen på Haderslev Kaserne. Dermed er det 74 år siden den første lysfesttaler gik på talerstolen i Haderslev, og i år er det landets forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, der skal samle de op mod 10.000 mennesker, der normalt deltager i markeringen i Haderslev.

”Jeg er rigtig glad for, at Troels Lund Poulsen har sagt ja tak til at være hovedtaler ved lysfesten i år. Jeg kan ikke forestille mig nogen mere oplagt end landets forsvarsminister til at sætte ord på den tid, vi er i lige nu”, siger borgmester i Haderslev Kommune, Mads Skau.

”Forsvaret er en central del af vores historie i Sønderjylland, og en stor del af vores hverdag i Haderslev. Derfor glæder det mig, at forsvarsministeren deltager, når vi markerer Befrielsen i Haderslev 4. maj”, siger Mads Skau.

Storstilet markering med op mod 10.000 deltagere

Markeringen af Befrielsen i Haderslev har de seneste år trukket op mod 10.000 deltagere på Haderslev Kaserne 4. maj, efter Haderslev Kommune og Haderslev Garnison i samarbejde udvidede arrangementet. Men siden 1950 har rigtig mange af byens borgere været med til fakkeloptog gennem byen og Store Tappenstreg. En tradition der ikke er ændret, selvom der er kommet nye indslag til.

”Fred, frihed og forsoning er begreber, der knytter sig til befrielsen og Sønderjyllands historie – ikke mindst for garnisonen og byens soldater. Vi ser frem til sammen med kommunen og de mange frivillige kræfter at markere og højtideligholde befrielsesaftenen til et brag af en lysfest. VAAGEN OG TRO”, siger oberst Lars Nygaard, der er regimentschef for Slesvigske Fodregiment.

Årets kunstneriske indslag er Dorthe Gerlach

Årets kunstneriske indslag ved Haderslev Lysfest leveres foruden Slesvigske Musikkorps og Haderslev Domkirkes Pigekor af Dorthe Gerlach.

Dorthe Gerlach er kendt som en fremragende sanger og en stor fortolker af den danske sangskat. Hun er kendt fra bandet HUSH, som hun i 1997 dannede sammen sin mand Michael Hartmann, som solist og fra de populære tv-udsendelser Toppen af poppen.

Program

Haderslev Lysfest markeres med program i dagene op til og hele dagen den 4. maj med arrangementer i Haderslev. Det store fakkeloptog samles på Gravene i Haderslev og går mod Haderslev Kaserne klokken 21.35, hvor aftenen program starter 21.55.

Se hele lysfest-programmet for Haderslev Kaserne

ÅRETS SOLIST – DORTHE GERLACH

Haderslev Lysfest er stolte over at kunne præsentere Dorthe Gerlach som årets solist til lysfesten den 4. maj.

Dorthe Gerlach er kendt som en fremragende sanger og en stor fortolker af den danske sangskat. Hun er kendt fra bandet HUSH, som hun i 1997 dannede sammen sin mand Michael Hartmann, som solist og fra de populære tv-udsendelser ”Toppen af poppen”.

Dorthe Gerlach var i 2023 solist ved SMUKs Nytårskoncerter, hvor hun med sit varme smil og helt utrolige stemme tog publikum med storm.

I år er det så publikum til årets lysfest, der får mulighed for at opleve Dorthe Gerlach akkompagneret af Haderslev Domkirkes Pigekor og Slesvigske Musikkorps.

Se programmet for lysfesten på Haderslev Kaserne her

Haderslevsamtalerne

Haderslevsamtalerne om forsvar er et nyt initiativ fra Haderslev Kommune om den alvorlige situation ikke blot Europa, men hele verden befinder sig i med øget geopolitisk konflikt og krig.
Vi tager et medansvar for den samtale og debat – derfor Haderslevsamtaler.

Læs mere i programmet om Haderslevsamtalerne – politisk paneldebat om forsvarspolitik i Haderslev, der finder sted den 25 april kl. 19.00-21.00, på Haderslev Rådhus (tilmelding nødvendig)

Læs mere her

Begivenhederne 9 april

Da Danmark blev besat af den tyske Værnemagt d. 9. april 1940, blev Haderslev by centrum for nogle af hårdest kampe.  Mange af disse begivenheder blev gengivet i spillefilmen 9. APRIL fra 2015.

I forbindelse med markeringen af Danmarks besættelse den 9. april og Danmarks befrielse den 4. maj laver VisitHaderslev begge dage en guidet tur til alle de historiske steder. Du får historien om begivenheden, små anekdoter og andre fortællinger.

Billetter via www.booksonderjylland.dk

Samtalesaloner

En samtalesalon er en aften med fokus på den gode samtale. Det handler ikke om at vinde en diskussion, om at kunne google hurtigst eller om at få ret. Det handler om at være til stede og tale med hinanden.

Samtalesalonerne tager afsæt i lysfestens temaer Fred, Frihed og Forsoning og finder sted i SG25.

Den første samtalesalon, der bliver afhold den 20 marts 2024, handler om FRED. Hvad vil det sige at finde fred, slutte fred, skabe fred? Hvad betyder fred for dig – og for os alle sammen?

Læs mere om samtalesaloner og lysfestens øvrige sideevents her

Ny dato!

Foredraget TÅRERNES EUROPA med Lykke Friis´ foredrag er desværre flyttet fra den 30. april til den 2. maj 2024.

Har du købt billet til foredraget, bedes du derfor kontakte Kulturhuset Bispen  bispen@haderslev.dk eller på telefon 74347777

Lysfesten i børnehøjde

Alle skolebørn i Haderslev Kommune modtager i uge 6 dette lille skriv om, hvorfor vi  den 4. maj holder Haderslev Lysfest. Historie Haderslev arrangerer i den sammenhæng lysestøbning for børn i skolerens vinterferie (uge 7)

Kurzfilmwanderung /Kortfilmvandring

Tag din jakke på og lad dig overraske, når den tyske filmforsker Felix Arnold og Haderslev egen lokale kunstner Linda Baum byder på en noget anden byvandring.

Tomme murer og facader både indenfor og udenfor, som vi konstant ser på, bliver til lærreder, lærreder af sten, så at sige.

Publikum skal lade sig inspirere af filmene, men også udforske omgivelserne på en ny måde samt komme i samtale med hinanden.

Projektet er et samarbejde mellem det tyske mindretal i Haderslev, Haderslev Kommune, StreetDome samt Saltlageret.

Læs mere om arrangementet i lysfestens program

Dyp stearinlys

Historie Haderslev inviterer som en del af Fun Card-aktiviteterne børn fra 6 år til Von Oberbergs Hus, hvor man kan dyppe stearinlys i vinterferien. En sjov aktivitet for hele familien, hvor tålmodighed i sidste ende belønnes med lysets bændetid

hvis man ikke bruger lyset med det samme, kan man måske sætte det i vinduet den 4. maj for på den måde og på tværs af generationer være med til at bære en af lysfesten traditioner videre.

Læs mere om aktiviteten her

Infomøde om Fakkeltog

Tirsdag den 20. februar 2024 er der informationsmøde omkring fakkeltoget. Mødet er tiltænkt større grupper – fx. spejdere – der ønsker at deltage i lysfesten fakkeltog.

På mødet bliver ruterne gennemgået ligesom der vil være fokus på, hvordan vi som deltagere får en god oplevelse og kommer sikkert rundt.

Du kan læse mere om informationsmødet her.

Alle er meget velkomne til at deltage i fakkeltoget. Hvis der er tale om en stor gruppe, vil vi gerne have besked. Ellers møder du bare op den 4. maj ved Kulturhuset Bispen hvorfra fakkeltoget afgår kl. 20.50.