Nyheder

Forsvarsminister Trine Bramsens tale

(Det talte ord gælder)

Denne aften er en historisk aften. For 75 år siden sad danske familier i mørket – bag nedrullede mørklægningsgardiner – og lyttede til radioen. Her kom budskabet om, at Nazisternes styrker i Holland, i Nordvesttyskland og i Danmark havde overgivet sig.

Glæden var stor. I fem lange år havde en sort skygge af uvished og utryghed hængt over vores samfund. Meget af det, som vi forbinder med de danske værdier – og som Danmark også dengang hvilede på – var skåret væk. Retten til at ytre sig. Retssamfundet. De festlige aftener sammen med venner. Trygheden.

Denne aften blev det igen forår i Danmark. Med undtagelse af Bornholm. Som de sovjetiske soldater først forlod året efter. Men i resten af Danmark var det afslutningen på de fem mørke år, der startede den 9. april 1940 tidligt om morgenen.

En morgen i april, som har særlig betydning her i Sønderjylland. Det var her vores soldater tog kampen op med sparsomt og umoderne udstyr. De kæmpede mod en massiv overmagt. Først syd for byen, men også i Haderslev og her ved kasernen. Det var her fire soldater mistede livet. Frode, Niels, Oluf og Hans Christian.

Og de tre civile i Haderslev, der døde den dag: Helmuth, Hans og Eduard, 16 soldater døde den 9. april 1940. Vi skylder dem vores største respekt. De er i vores tanker.

75 år er lang tid. Men det er også kort tid. Lang tid, fordi vores danske forsvar er et helt andet sted i dag end dengang. De kommende år vil det blive styrket yderligere. Ikke mindst her i Sønderjylland, hvor de nye og meget vigtige kampfly får til huse. Og det Slesvigske fodregiment, der igen er vakt til live, og som vil blive en central kapacitet i det danske forsvar. Og ude i verden arbejder Danmark tæt sammen med vores allierede. Ikke mindst i NATO, som er vores stærkeste garant for sikkerhed. Det samarbejde er af væsentlig betydning for vores land.

Men 75 år er også kort tid. For truslerne er stadig derude – i disse år bliver de desværre ikke mindre eller færre. Og vi må aldrig tage vores frihed og tryghed for givet. Netop derfor skal vi lære af historien. Netop derfor skal vi huske hvor stor og vigtig en markering befrielsen er. Netop derfor er det vigtigt, at vi har et stærkt dansk Forsvar.

Jeg er stolt over at være minister for det danske forsvar. Et forsvar der bliver større og stærkere i disse år. Og med god grund. Den aktuelle corona-krisen har vist, at Forsvaret sammen med Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen spiller en nøglerolle i samfundets beredskab. Samtidig med at vi fortsat bemander vigtige missioner ude omkring i verden. Der skaber stabilitet. Og passer på Danmark.

Jeg vil gerne sende en stor og oprigtig tak til alle jer, der er med til at understøtte det danske forsvar. Det gælder dig som soldat og medarbejder. Det gælder dig som familiemedlem. Dig som nabo til forsvaret. Og det gælder de der politisk er med til at prioritere vigtigheden af forsvars- og sikkerhedspolitik.

I dag markerer vi friheden og freden. Helt som de gjorde for 75 år siden. Der er en pris, hvis ikke vi passer godt på Danmark. Derfor må vi aldrig tage det danske forsvar for givet. Vi må aldrig tage friheden og freden for givet.

I respekt for de der kæmpede og kæmper.

Tak for ordet.

Pigekorets hilsen til Haderslev Lysfest

Se eller gense Haderslev Domkirkes Pigekors utrolig smukke fortolkning af Ingemanns “Fred hviler over land og by”, som blev sendt som en videohilsen til Haderslev Lysfest den 4. maj 2020

Fred hviler over land og by

I dag er det 75-åriet for Danmarks Befrielse. Haderslev Domkirkes Pigekor skulle have optrådt ved Lysfesten i aften, men da arrangementet er aflyst, får I her en smuk udgave af Ingemanns ”Fred hviler over land og by”. Vi håber, at I alle vil gøre som pigerne og tænde lys for fred, frihed og forsoning.

Slået op af Haderslev Lysfest i Mandag den 4. maj 2020

Mange markerede 4. maj

Årets lysfest i Haderslev skulle have været en storslået markering af 75-året for Danmarks Befrielse. Sådan blev det ikke.

I stedet vil 2020 blive husket, som det år, hvor der den 4. maj ikke blev holdt lysfest i Haderslev, men hvor man sammen viste, at frihedsbudskabet fra 4. maj 1945 stadig  er nærværende og aktuelt i 2020, ved at blive hjemme og sætte lys i vinduerne.

Tak til alle der fulgte opfordringen om sætte lys i vinduerne, og tak til alle jer mange, der valgte dele billeder fra jeres personlige markering af på Haderslev Lysfests facebookside.

Vi glæder os til at se dig til Haderslev Lysfest 2021!

Hilsen fra pigekor i aften

Glæd dig til at opleve Haderslev Domkirkes Pigekor, der skulle have optrådt til årets, når koret i aften (den 4. maj) sender en ærlig hilsen, som er dedikeret til Haderslev Lysfest

På Facebook, vil vi meget gerne have dine billeder, der viser hvordan, du/I sætter lys i vinduerne hjemme hos dig. Det tænker vi, kunne være en god måde at vise hvordan traditionerne holdes i hævd, selv når Lysfesten ikke kan finde sted.

Aftenen igennem lægger vi forskellige lysfest-indslag op på Facebook – både nyt og gammelt.

Følg med her…

Sæt lys i vinduet

Ved at sætte lys i dit vindue den 4. maj, er du med til at markere 75 året for Danmarks Befrielse og videreføre en af de faste traditioner fra Haderslev Lysfest.

Ønsker du at tænde lysene på samme tid, som vi har gjort på Haderslev Kaserne siden 1950, skal du tænde lysene kl. 21.55 og lade dem brænde til kl. 23.00

Vi ses til lysfesten i 2021

Lysfestarrangementer aflyst

Det er ikke kun selve Lysfesten på Haderslev kaserne, der er aflyst. Også de mange øvrige arrangementer, der hvert år finder sted i forbindelse med Haderslev Lysfest, er aflyst på grund af Corona-krisen.

Heldigvis lyder meldingen fra samtlige arrangører:

Vi er klar i 2021!

Topmødet aflyst

På grund af Corona-krisen har Haderslev Kaserne og Haderslev Kommune besluttet at aflyse det Sikkerhedspolitiske Topmøde, der skulle have fundet sted 4. maj 2020.

Temadag om Befrielsen

75-året for Danmarks Befrielse er en god anledning til at blive lidt klogere på, hvad der egentlig skete i maj 1945

Haderslev Arkiv- og Museumsforening holder i den anledning en hel temadag omkring Danmarks Befrielse for 75 år siden. Det sker med tre på hinanden følgende foredrag, der belyser Befrielsen 1945, Befrielsen i Sønderjylland og et foredrag om Fårhuslejren, det tyske mindretal og retsopgøret.

Der er åbent for tilmelding til temadagen frem til den 27. april 2020.

Læs mere om temadagen – en lærke letted  – her…

Tidligere ceremonimester fortæller om Danmarks frihedskamp 1940-1945

Tidligere ceremonimester, kammerherre og oberstløjtnant Christian Eugen-Olsen markerer Lysfesten 2020 med et foredrag om Danmarks frihedskamp 1940-1945.

Det er Kulturhus Bispen, der står bag arrangementet, hvor Eugen-Olsen fortæller om angrebet mod Danmark den 9. april 1940 og om kampene i Sønderjylland, Ålborg og Værløse.

Eugen-Olsen kommer i sit foredrag også ind på udlandets syn på Danmark som samarbejdspartner med Tyskland og om modstandsbevægelsen

BEMÆRK NY DATO!

Topmøde med Friis og Lykketoft

Haderslev Åbent Sikkerhedspolitisk Topmøde, der finder sted den 4. maj 2020 på Kulturhus Harmonien tager afsæt i de dansk-tyske relationer 100 år efter Genforeningen og 75 år efter Danmarks Befrielse.

Danske hovedtalere på topmødet bliver Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa, tidligere klimaminister, mangeårig prorektor på Københavns Universitet såvel som mangeårig formand for Udenrigspolitisk Selskab og ind til fornylig korrespondent i Berlin for Berlingske Tidende.

Den anden danske hovedtaler bliver Mogens Lykketoft tidligere formand for FN’s Generalforsamling, tidligere udenrigs- samt mangeårig finansminister, formand for Folketinget og medlem af samme i næsten fire årtier.

Både Lykke Friis og Mogens Lykketoft kommenterer ofte på udenrigs-, sikkerheds- og europæisk politik i danske medier.


Udover de danske hovedtalere – Lykke Friis og Mogens Lykketoft – bliver der levende paneldebatter hvor også publikum får mulighed at komme med input til debatten.

For at deltage i Haderslev Åbent Sikkerhedspolitisk Topmøde, skal du have en gratis billet, som du kan hente via den blå knap herunder.