Nyheder

Haderslevsamtaler den 28. april

Værnepligten står til at blive ændret for Danmarks unge kvinder og mænd. Dette sker for at imødegå de civilisatoriske og sikkerhedspolitiske udfordringer, som Danmark og Europa står overfor i 2025.

Vi vil se på det store sikkerhedspolitisk perspektiv – Putin, Nato og Trump. Og derfra tage samtalen om det er en rimelig kontakt med nutidens unge, at værnepligten forlænges, omfatter begge køn og med en mulighed for udstationering til højspændte områder, som f.eks. de baltiske lande.

Læs mere om årets Haderslevsamtaler og hent din gratis adgangsbillet

Markeringen af 9. april i Haderslev

I 2025 markerer vi 80-året for Befrielsen. Det er derved 85 år siden, Danmark blev besat. Den dramatiske historie om modstand og tapperhed giver stadig genlyd i Haderslevs gader og markeres hvert år den 9. april med en række arrangementer.

PROGRAM

10.30-11.00 Markering af kampene i Haderslev

March fra Haderslev Kaserne til Hertug Hans Kirke

11.00-12.00 Mindetaler

Mindetaler v. regimentschef oberst Lars Nygaard og borgmester Mads Skau. Kranselægning ved Hertug Hans Kirken. Mindeandagt i Hertug Hans Kirke. March til kasernen. Afslutning med 2 min. stilhed, flaghejsning.

15.00-16.00 “9. april vandring”

Visit Haderslev Mødested: Hertug Hans Kirke, Sønderbro 3, Haderslev. Denne guidet tur har fri entré og er først til mølle. Plads til 25 pers. Skal bookes på bureau@visithaderslev.dk.

17.30-19.15 Filmen “9. APRIL” i Kosmorama 6100

Filmen 9. april er baseret på en virkelig hændelse under den tyske invasion af Danmark 9. april 1940. Denne forestilling har fri entré og er først til mølle, skal bookes på Kosmorama6100.dk

20.00-21.00 Mindekoncert i Haderslev Domkirke

Slesvigske Musikkorps og Haderslev Domkirkes Pigekor opfører musik af Carl Nielsen, Tjajkovskij og Frederik Magle. Der vil være fællessange og frihedssange opført af både orkester og kor. I løbet af koncerten vil der blive afholdt en ”refleksion” ved feltpræst Jacob Bech Joensen.

Meget mere end 4 maj

I ugerne op til selve lysfesten – den 4. maj – og også på selve dagen, er der en perlerække af spændende arrangementer, der på forskellig vis tager afsæt i lysfestens budskaber om FRED, FRIHED og FORSONING.

Du kan deltage i foredrag, samtaler, musikforestillinger, eller hvad med et besøg der, hvor Nordens største ammunitionsdepot lå eller gå på opdagelse i en hemmelig koldkrigsbunker?

Bag disse lysfest-arrangementer står en række frivillige foreninger, kulturinstitutioner med flere.

Gå ind på programmet og se alt det, du ikke må gå glip af.

Rigtig god fornøjelse!

Tak for i år

Styregruppen bag Haderslev Lysfest takker alle, der var med til at gøre Lysfesten 2024 til noget ganske særligt.

Tak til alle jer, der på fornemste vis stod for de mange sideevents den 4. maj og i dagene op til lysfesten. Tak til jer, der deltog i fakkeltogene og til jer, der stod for de mange musikalske indslag.

Tak til alle jer, der deltog i Checkpoint-6100 både som udstiller og som deltager.

Sidst men ikke mindst. Tak til alle, der mødte frem og støttede op omkring Haderslev Lysfestens budskaber – Fred, Frihed og Forsoning.

Vi ses til lysfest i Haderslev igen – den 4. maj 2025

Fred- Frihed- Forsoning

Tv-stationen DKSYD var forbi Haderslev Lysfest 2024. Foruden selve lysfesten blev der også tid til samtaler med borgmester Mads Skau og chef for Slesvigske Fodregiment Lars Nygaard om garnisonen, forsvarskommunen og samarbejdet omkring lysfesten.

Gå til lysfest – lad bilen stå

Med et forventet besøgstal på 8.000 til 10.000, kan det blive svært at finde en parkeringsplads, hvis alle vælger at tage bilen. Derfor en opfordring til at komme i god tid og så vidt muligt at lade bilen stå og gå til lysfest.

Har du brug for en parkeringsplads, er der optalt ca. 2.200 styks i en gåafstand på ca. 1 km væk fra kasernen.

Du skal forberede dig på, at køre hjemmefra i god tid og at du kommer til at gå et lille stykke.

På selve kasernepladsen er der igen i år reserveret et område for kørestolsbrugere og sidepladser til gangbesværede. Der vil være soldater på pladsen til at vise området, der er placeret på forreste række.

Rigtigt mange vælger at benytte porten ved Gammelting, mens porten ved Louisevej traditionelt ikke er så benyttet. Så ønsker du at komme mere gnidningsfrit ind på kasernepladsen bør du overveje indgangen på Louisevej.

Portene til Haderslev Kaserne åbnes kl. 19.00. Selve lysfesten på kasernen begynder kl. 21.55

Forsvarsministeren er årets hovedtaler

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen er hovedtaler ved markeringen af Befrielsen ved Haderslev Lysfest i år. Det er 74 år siden, traditionen med at markere Befrielsen på Haderslev Kaserne startede, og omkring 10.000 mennesker er de seneste år samledes her for at fejre fred, frihed og forsoning 4. maj.

Siden 1950 har man markeret Befrielsen på Haderslev Kaserne. Dermed er det 74 år siden den første lysfesttaler gik på talerstolen i Haderslev, og i år er det landets forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, der skal samle de op mod 10.000 mennesker, der normalt deltager i markeringen i Haderslev.

”Jeg er rigtig glad for, at Troels Lund Poulsen har sagt ja tak til at være hovedtaler ved lysfesten i år. Jeg kan ikke forestille mig nogen mere oplagt end landets forsvarsminister til at sætte ord på den tid, vi er i lige nu”, siger borgmester i Haderslev Kommune, Mads Skau.

”Forsvaret er en central del af vores historie i Sønderjylland, og en stor del af vores hverdag i Haderslev. Derfor glæder det mig, at forsvarsministeren deltager, når vi markerer Befrielsen i Haderslev 4. maj”, siger Mads Skau.

Storstilet markering med op mod 10.000 deltagere

Markeringen af Befrielsen i Haderslev har de seneste år trukket op mod 10.000 deltagere på Haderslev Kaserne 4. maj, efter Haderslev Kommune og Haderslev Garnison i samarbejde udvidede arrangementet. Men siden 1950 har rigtig mange af byens borgere været med til fakkeloptog gennem byen og Store Tappenstreg. En tradition der ikke er ændret, selvom der er kommet nye indslag til.

”Fred, frihed og forsoning er begreber, der knytter sig til befrielsen og Sønderjyllands historie – ikke mindst for garnisonen og byens soldater. Vi ser frem til sammen med kommunen og de mange frivillige kræfter at markere og højtideligholde befrielsesaftenen til et brag af en lysfest. VAAGEN OG TRO”, siger oberst Lars Nygaard, der er regimentschef for Slesvigske Fodregiment.

Årets kunstneriske indslag er Dorthe Gerlach

Årets kunstneriske indslag ved Haderslev Lysfest leveres foruden Slesvigske Musikkorps og Haderslev Domkirkes Pigekor af Dorthe Gerlach.

Dorthe Gerlach er kendt som en fremragende sanger og en stor fortolker af den danske sangskat. Hun er kendt fra bandet HUSH, som hun i 1997 dannede sammen sin mand Michael Hartmann, som solist og fra de populære tv-udsendelser Toppen af poppen.

Program

Haderslev Lysfest markeres med program i dagene op til og hele dagen den 4. maj med arrangementer i Haderslev. Det store fakkeloptog samles på Gravene i Haderslev og går mod Haderslev Kaserne klokken 21.35, hvor aftenen program starter 21.55.

Se hele lysfest-programmet for Haderslev Kaserne

ÅRETS SOLIST – DORTHE GERLACH

Haderslev Lysfest er stolte over at kunne præsentere Dorthe Gerlach som årets solist til lysfesten den 4. maj.

Dorthe Gerlach er kendt som en fremragende sanger og en stor fortolker af den danske sangskat. Hun er kendt fra bandet HUSH, som hun i 1997 dannede sammen sin mand Michael Hartmann, som solist og fra de populære tv-udsendelser ”Toppen af poppen”.

Dorthe Gerlach var i 2023 solist ved SMUKs Nytårskoncerter, hvor hun med sit varme smil og helt utrolige stemme tog publikum med storm.

I år er det så publikum til årets lysfest, der får mulighed for at opleve Dorthe Gerlach akkompagneret af Haderslev Domkirkes Pigekor og Slesvigske Musikkorps.

Se programmet for lysfesten på Haderslev Kaserne her

Haderslevsamtalerne

Haderslevsamtalerne om forsvar er et nyt initiativ fra Haderslev Kommune om den alvorlige situation ikke blot Europa, men hele verden befinder sig i med øget geopolitisk konflikt og krig.
Vi tager et medansvar for den samtale og debat – derfor Haderslevsamtaler.

Læs mere i programmet om Haderslevsamtalerne – politisk paneldebat om forsvarspolitik i Haderslev, der finder sted den 25 april kl. 19.00-21.00, på Haderslev Rådhus (tilmelding nødvendig)

Læs mere her

Begivenhederne 9 april

Da Danmark blev besat af den tyske Værnemagt d. 9. april 1940, blev Haderslev by centrum for nogle af hårdest kampe.  Mange af disse begivenheder blev gengivet i spillefilmen 9. APRIL fra 2015.

I forbindelse med markeringen af Danmarks besættelse den 9. april og Danmarks befrielse den 4. maj laver VisitHaderslev begge dage en guidet tur til alle de historiske steder. Du får historien om begivenheden, små anekdoter og andre fortællinger.

Billetter via www.booksonderjylland.dk